National Trust Scotland – Newhailes

A MULTI-SENSORY EXPERIENCE

Our projects literally take us the length and breadth of the country.

We were selected by National Trust Scotland to design and install a new interpretation and visitor experience scheme in the grounds of Newhailes estate in East Lothian.

This priority project aims to reawaken Newhailes, attracting many more visitors to see what was once one of Edinburgh's great cultural and intellectual hot spots in ways which are innovative, engaging and enjoyable.

Our Avenue of the Senses provides a multi-sensory welcome for visitors, connecting them to the elegance and excitement of Newhailes’ enlightenment heyday.

The approach to the entrance explores the five senses through a visual tunnel of broken arches which reflect themes found within the house and estate, and explore facets of Lord Hailes' life. We use aroma boxes to highlight senses of smell and taste, and audio of 17th century classical and traditional fiddle music, along with local wildlife, provides the sound elements. Tactile shells, mirroring those found within decor of the house, encourage visitors to touch the display while laser cut symbols invite visitors to view the area from a different perspective.

For wayfinding and orientation we used a suite of timber signs sympathetic to the natural surroundings.

We're now working on the next phase of the project, which will delve further into the stories the estate has to tell, through a series of bespoke, book-styled, interpretation panels.

CLIENT

NATIONAL TRUST SCOTLAND

SHARE

MORE VISITOR EXPERIENCE

Next