National Trust Dyrham Park

OUR NEW SCHEME SIMPLIFIES THE PATIENT & VISITOR JOURNEY

Whilst many aspects of the house and collection allow us to connect with William’s world in a quite direct, physical way, his formal gardens require a greater stretch of the imagination. Later generations made subtle and slower changes to the buildings, but William’s gardens were swept away and re-landscaped entirely.

William’s garden’s presented something apparently so out of fashion, favour, and perhaps financial or practical efficiency, that they were left to neglect. Within a reasonably short period of time the formal water gardens overlooked by Neptune were deliberately and completely removed.

The garden is also both a great example of the work being done at Dyrham, and a means of encouraging repeat visits beyond season’s and over years. From a donkey meadow, the Dyrham team are on a journey of gradually rediscovering and remodelling the gardens, presenting the house in a different context - bringing us closer to William’s world.

For the ‘Year of the Garden’ we’re suggesting setting the scene for bringing the Kip vision to life, recreating a trellis arbor visible in the engraving as a walk-through form to support graphic orientation panels, and pendent flags. We have specified a structure which will last well beyond the time scale of this project, with the view that it might be repositioned to a point as indicated in the Kip at a later date.

This room features high level hanging bars, from which we propose dropping canvas banners. With minimal text, and image overlays acting as introduction and overview of the exhibition

CLIENT

NATIONAL TRUST

SHARE